Zdrowe kiszonki docenia się we wszystkich regionach świata

Potrzebujesz szczegółowych informacji dotyczących kwaszonki? Skieruj się na https://artmankiszonki.pl

Kiszonki z warzyw są tak silnie zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański frykas, z rzadka przygotowywany w pozostałych krajach świata. Lecz domowe kiszonki znane są nie tylko w Europie, ale też w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej.

Dlaczego kwaszonki cieszą się popularnością?

Historycy potwierdzili, iż metoda konserwowania żywności przez ich przechowywanie w zlewie z octu, w soli czy też w solance, znana jest ludzkości od przeszło 4 tysiące lat. Ta metoda przypuszczalnie nie została odkryta w Europie, a na terenach antycznej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niska kwasowość zawiesiny, w której jest ono zanurzone, powstrzymuje rozwój bakterii gnilnych. Parę wieków temu była to optymalna metoda, by przedłużyć czas przydatności do spożycia ryb, mięsa i warzyw nawet o kilka miesięcy. W wyniku tego przyjęła się tradycja preparowania m.in. kiszonek z myślą o miesiącach zimowych. Kiszone przetwory z warzyw od zawsze znane są z własności prozdrowotnych, co naturalnie jest potwierdzone. Charakteryzują się one m.in. sporą zawartością witaminy C, dlatego też marynarze statków, które miały w magazynie kwaszonki, sporadycznie cierpieli z powodu gnilca. Co ciekawe, w języku polskim kwaszonki z warzyw nazywa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt przykładowo z kukurydzy czy grochu.

W innych państwach kiszonki mają odmienny smak

Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kwaszonym jest ogórek, rozpoznawany de facto na całym świecie, nawet w Kanadzie oraz w USA, gdzie ta kategoria przetworów warzywnych nie jest bardzo popularna. Natomiast ogórki kiszone są tam bodajże wyjątkowo lubianym uzupełnieniem sandwiczy, hot-dogów oraz burgerów. W Polsce obok ogórka, bardzo popularne są kiszone buraczki i kapusta, z których korzysta się do przygotowania zup oraz surówek. Ale nie tylko te warzywa da się kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. paprykę, kalafiory, jak również owoce (przykładowo oliwki).

Solanka i ocet modyfikują smak oraz teksturę warzyw, nadając im kwaśność i chrupkość. Kiszonki nie tylko z warzyw, z czasem lat stały się fundamentem albo znaczącym dodatkiem do tysięcy dań lokalnych. Trzeba wiedzieć, iż smak kiszonych przetworów różnić się w poszczególnych regionach świata, gdyż zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, z których korzysta się w trakcie kwaszenia. Dlatego też ogórek przygotowany według tradycyjnego polskiego przepisu, miał inny smak niż ten wyprodukowany np. w USA.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]