Więcej szczegółów o soku z kiszonej kapusty.
Z kwaszonych warzyw korzysta się w polskiej kuchni od wieków. Ostatnio jednak notorycznie wspomina się też ogromne własności prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który dzisiaj często pojawia się na półkach marketów w sekcjach z żywnością ekologiczną.
Obniża poziom choresterolu i podnosi odporność organizmu – sok z kiszonej kapusty
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił zapewne większość z nas. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po spożyciu kapusty często dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, tłumacząc, że napój jest cierpki, jednakże bardzo zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to istna bomba witaminowa! Zawiera on ogromne ilości witaminy B3, E, A oraz C, jak również przeróżne minerały, jak m.in. wapń, żelazo oraz magnez. Wiele osób może mieć trudności z przyzwyczajeniem się do kwaśnego posmaku tego soku, ale rekomenduje się wypijać go regularnie, bo jest on bakterio- i grzybobójczy, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i ma dobry wpływ na pracę żołądka, a to sprawia, że może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się też anemikom. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym sokiem nie wolno przesadzać – zaleca się pić mniej więcej jedną szklankę soku na dzień.
A może kiszony sok z buraka?
Kolejnym odżywczym sokiem, którego używamy od lat w kuchni i który pijemy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. Posiada on wiele witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność: podnosi koncentrację, korzystnie wpływa na przemianę materii, a przy tym obniża poziom cholesterolu. Mimo że buraki wyróżniają się sporą zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić cukrzycy. Nie poleca się aczkolwiek jego konsumpcji paniom karmiącym piersią i w ciąży, jak również osobom borykającym się z reumatyzmem albo schorzeniami nerek.
Jeśli nie posiadasz umiejętności, aby przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz kupić je w swoim sklepie albo założyć na nie zamówienie bezpośrednio na stronie producenta. Nie zapomnij jednakże, że takie soki należy przechowywać w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]