Potrzebujesz barszczu czerwonego z koncentratu w butelce? Kliknij tu.
Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to potrawa tylko świąteczna, którą podajemy zwykle w czasie Wigilii bądź dużych rodzinnych zabaw. Tam, gdzie tradycja podawania dwudaniowych posiłków nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do niektórych potraw.
Barszcz czerwony – pasuje do pasztecików z mięsnym farszem i do kiełbasy
Wydawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do przyrządzenia wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest dość sycącym daniem. Jednakże właśnie jego trochę słodkawy, a równocześnie kwaskowaty aromat powoduje, że bardzo dobrze łączy się on z różnorodnymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – jedni wrzucają weń pierogi z grzybami, mięsem albo kapustą, pozostali wolą w nim jajko, kartofle oraz kiełbasę. Barszcz czerwony to doskonałe danie obiadowe, ale też smaczna przekąska albo ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy świetnie podkreśli smak chrupiącego krokiecika z grzybami lub drożdżówki z kapuścianym farszem.
Wypada zaakcentować, iż barszcz czerwony, o ile nie dodano do niego śmietany, jest zupą niskokaloryczną. Danie to uznawane jest za zdrowe, bo dostarcza organizmowi mangan, kwas foliowy, witaminę C i witaminy z grupy B, jak również mnóstwo żelaza, dlatego poleca się je anemikom. Tymczasem ze względu na to, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie najczęściej zjada się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.
Barszcz czerwony smakuje wybornie na bazie zakwasu z buraków kwaszonych!
Nie ma uniwersalnego przepisu na barszcz czerwony – każdy w kuchni wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i na różny sposób doprawia to danie. Jedni kochają barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu, inni wsypują do niego troszkę cukru, żeby podkreślić naturalny słodkawy smak buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, gdy szykuje się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a dodatkowo ma więcej pożytecznych witamin i minerałów. Zakwas z kwaszonych buraków można naturalnie przygotowywać na własną rękę, lecz proces fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa około 7 dni. Jeśli jednak ni stąd ni zowąd najdzie cię ochota na to danie, wcale nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie albo przez internet.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]