Na kanapce, w zupie, jako dodatek do dań głównych – o ogórkach kiszonych

Jeśli chcesz kupić eko ogórki kiszone, zobacz tutaj.

W sałatce warzywnej, w zupie, na kanapce lub w formie dodatku do drugiego dania – ogórki kwaszone w naszej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, ponieważ kiszonki są zarówno smakowite, jak i zdrowe.

Ogórki kwaszone – zakiś je sam albo kup gotowe

Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich wykonanie jest bardzo proste. Wykorzystuje się do tego beczki z drewna albo duże kamienne garnki, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się solanką i kładzie się je na nie mniej niż kilkanaście dni w chłodziedo czasu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Miłośnicy mniej kwaśnych kiszonek mogą oddać się spożyciu kwaszonki już po paru dobach – takie ogórki nazywamy „małosolnymi”. W najpopularniejszej recepturze do zalewy wraz z ogórkami wrzuca się koper oraz czosnek, niemniej jednak walory smakowe ogórków kiszonych można urozmaicić także innymi przyprawami, przykładowo kawałkami chrzanu, liśćmi czarnej porzeczki czy pieprzem. Naturalnie nie każdy ma czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, by samodzielnie przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy posiada też spiżarnię albo piwnicę, w której może gromadzić żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednakże, iż musimy zrezygnować z kiszonych ogórków – zawsze możemy kupić je w sklepie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, a więc w workach z folii czy w kubełkach, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.

Jakie witaminy i składniki odżywcze znajdują się w kiszonych ogórkach?

Od wieków powszechne jest przekonanie, że sfermentowane warzywa zbawiennie oddziałują na nasz układ pokarmowy. I nie jest to nieprawdą, gdyż razem z kwaszonkami wchłaniamy pożyteczne kultury bakterii, które obniżają pH przewodów pokarmowych i pozytywnie oddziałują na ich florę, poprawiając w konsekwencji procesy trawienne. Lecz to nie wszystko! Ogórki kiszone nie są kaloryczne (to zaledwie 12 kilokalorii na 10 dag), a przy tym zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę E, C i D, jak również niemało minerałów koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, jak żelazo, magnez, wapń, mangan czy sód. A co z zalewą po kwaszonych ogórkach? Jeśli lubimy kwaskowate smaki, polecamy nie wylewać jej po zjedzeniu kwaszonek. Lepiej ją wypić lub dodać do zupy ogórkowej, bo w trakcie kwaszenia witaminy przenikają po trosze do soku. Należy jednak podkreślić, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]