Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Dalsze informacje o soli himalajskiej.

Sól to związek chemiczny potrzebny do prawidłowego działania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma różowa sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu należy stosować je w kuchni?

Różowa sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który świetnie podkreśla smak posiłków. Pomimo, że nieumiarkowane wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej odpowiednie ilości (w granicach 6 g w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż liczących 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo wartościowych pierwiastków oraz minerałów, takich jak wapń, potas czy cynk, a zarazem nie posiada niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska znakomicie podkreśla smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci dużych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, magnezu i żelaza

Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera prawie 97% NaCl i stanowi doskonały do domowych przetworów. Jest cennym źródłem potasu, wapnia czy żelaza, czyli pierwiastków koniecznych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dlatego nie traci swoich własności i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]